štvrtok 5. apríla 2012

vodné stavovce - ryby


VODNÉ A BREHOVÉ STAVOVCE
RYBY
Kapor obyčajný žije v pomaly tečúcich a stojatých vodách.
Telo tvorí hlava, trup chvost, pokrývajú ho škridlicovito uložené šupiny. Sliz na pokožke Obrazeka šupinách znižuje trenie pri pohybe vo vode. Na hlave má oči ústa s mäsitými fúzikmi. Sú v nich uloženéchuťové hmatové orgány. Čuch má na bokoch hlavy v plytkých jamkách.Bočná čiara slúži na vnímanie nárazov vĺn, tlaku vody a smeru prúdenia vody. Na boku hlavy má žiabre, ktorými dýcha kyslík rozpustený vo vode. Chránia ich žiabrové viečka.
Takto sa kapor pohybuje
Obrazek
V našich riekach žijú sladkovodné ryby pri rozličnej teplote, hĺbke vody, obsahu kyslíka, prietoku vody a čistote vody.
Pstruh potočný žije vo vodách s vysokým obsahom kyslíka, prevažne v studených a horských tečúcich vodách, jeho potravou sú menšie ryby, vodné živočíchy a hmyz, je dravý.
Lipeň tymiánový žije v tečúcich vodách v teplejších podhorských vodách; má pestrofarebné telo s veľkou chrbtovou plutvou, je dravý.
Sumec západný žije v pomaly tečúcich až stojatých vodách; na hlave má dva dlhé a štyri kratšie fúziky, na konci tela dlhú análnu plutvu; živí sa rybami; ako naša najväčšia ryba máva dĺžku až 2 m a hmotnosť do 60 kg, len výnimočne viac.
Šťuka severná žije v pomaly tečúcich a stojatých vodách; typickým znakom je pretiahnuté telo, dlhá hlava a hlboko rozštiepené ústa; živí sa dravo menšími rybami a inými vodnými živočíchmi.
Úhor európsky má štíhle hadovité telo s drobnými šupinami; nemá vyvinuté brušné plutvy; rozmnožuje sa v mori, do ktorého pláva z riek; vracia sa naspäť do riek, kde dospieva, je dravý; zimu prespí zahrabaný v bahne
Ostriež zelenkastý je menšia dravá ryba, žije v riekach a priehradách; má dve chrbtové plutvy, predná plutva má kostené lúče.
Plotica červenooká je malá všežravá ryba rozšírená v stojatých vodách, žije v húfoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára